Acest videoclip nu este o dovadă „DARPA a creat un nou tip de foc”

Un videoclip care prezintă un incendiu din orașul american Cleveland din iunie 2022 a fost distribuit recent, cu afirmații înșelătoare care susțin că ilustrează un „nou tip de foc” dezvoltat de DARPA, agenția de cercetare și dezvoltare din cadrul Departamentului american al Apărării, pentru a ținti anumite obiecte. Cu toate acestea, pompierii locali și un martor ocular au descris incendiul ca fiind un foc de iarbă sau de mulci. Un expert în incendii de vegetație a declarat pentru AFP că mișcarea focului nu era în concordanță cu faptul că ar fi fost „țintit” și că, în schimb, părea să urmeze direcția vântului. DARPA a precizat că nu are nicio legătură cu acest incident.

„Se pare că DARPA a creat un nou tip de foc care se poate rostogoli pe trotuar și poate arde doar anumite ținte”, spune această postare pe Facebook în limba română din 15 august 2023, distribuită de peste 1,000 de ori de atunci. Postarea distribuie o înregistrare video care arată câțiva trecători care filmează ceea ce pare a fi un incendiu care arde pe un drum asfaltat, în timp ce o mașină pleacă în cealaltă direcție.

Aceleași afirmații și videoclip au fost distribuite în limba engleză pe „X”, fostul Twitter, de către Stew Peters. Gazda unui talk-show de extremă dreapta, Peters a promovat teorii ale conspirației pe diverse alte subiecte, multe dintre ele demontate de AFP, de exemplu aici.

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 21 august 2023

Anterior, același videoclip a fost distribuit în limba engleză pe platformele de socializare, cu afirmații potrivit cărora videoclipul arată „un atac asupra oamenilor din Maui”, o referire la incendiile care au devastat insula hawaiiană la începutul lunii august 2023. Dezastrul este deja cel mai mortal incendiu de vegetație din SUA din ultimul secol, iar până în prezent au fost cercetate doar un sfert din ruinele orașului de coastă Lahaina.

Dar videoclipul distribuit online nu este nou - și nu a fost filmat în Hawaii.

O căutare inversă a imaginilor pe Yandex a scos la iveală imagini identice în postări din 18 iunie 2022.

„The Flats în flăcări în această seară în Cleveland, Ohio”, arată o postare, care creditează trei conturi pentru montajul video.

Image
Captură de ecran a postării de pe X din 18 iunie 2022 realizată pe 23 august 2023

Jack Webb, al cărui cont X a fost menționat, a declarat pentru AFP că a filmat incendiul din 2022 și că videoclipul său (arhivat aici) a fost prezentat într-un reportaj local.

„Pot confirma că toate aceste videoclipuri au fost filmate în aceeași locație și în același timp”, a declarat el pe 14 august 2023.

Folosind Google Maps, AFP a verificat că imaginile au fost filmate în cartierul The Flats din Cleveland.

Image
Captură de ecran realizată pe 14 august 2023 a unui videoclip distribuit pe rețelele de socializare
Image
O captură de ecran Google Maps realizată pe 15 august 2023 arată cartierul The Flats din Cleveland, Ohio

 

 

„Ingrediente perfecte” pentru incendiu

Pompierii au intervenit la mai multe incendii de iarbă și mulci în noaptea de 18 iunie, 2022, au relatat agenții de știri locale (aici, aici, aici).

Departamentul de pompieri din Cleveland a precizat într-o postare pe X, cunoscut anterior ca Twitter, că nu au fost înregistrate pagube sau răniți, în ciuda „imaginilor dramatice„, și că incendiile au fost probabil declanșate de „fumatul neglijent” (arhivat aici). Acesta a descris incendiul de la The Flats ca fiind un „incendiu de iarbă/mulci”.

Image
Captură de ecran a postării departamentului de pompieri din Cleveland pe X, realizată pe 23 august 2023

Webb, utilizatorul care a postat videoclipul pe platformele de socializare, a mai explicat pentru AFP pe 17 august că „a fost un incendiu de mulci”.

„Era luna iunie în Cleveland, iar aerul era foarte uscat și era foarte vânt, care sunt ingredientele perfecte” pentru un astfel de incendiu, a explicat el.

Un incendiu de mulci este un tip de incendiu care se produce în materialele organice utilizate pentru mulci, cum ar fi așchii de lemn, frunze, iarbă tăiată și alte tipuri de vegetație. Acumularea de căldură în grămada de mulci are potențialul de a duce la combustie spontană.

Cu toate acestea, o sursă externă de căldură, cum ar fi o țigară, poate declanșa aprinderea grămezii. Există mai mulți factori care pot crește riscul incendiilor de mulci, cum ar fi umiditatea scăzută care usucă aerul, crescând șansele de aprindere, temperaturile ridicate care cresc căldura din grămadă, vânturile puternice care alimentează flăcările, făcându-le mai vulnerabile, precum și acțiunile umane.

Potrivit lui Webb, înregistrarea video a fost făcută în jurul orei 2:30 dimineața, imediat după ce barurile s-au închis, ceea ce sporește posibilitatea ca o țigară aruncată să fi provocat incendiul. „Puteți vedea în filmuleț cenușa de pe mulciul aprins care zboară din patul de flori din jurul copacilor pe stradă”, a spus el.

„Tipare aleatorii ale vântului”

Stefan Doerr, profesor de geografie și director al Centrului de cercetare a incendiilor sălbatice de la Universitatea Swansea din Țara Galilor, a declarat pentru AFP la 17 august că „dacă cineva ar fi vrut să producă un material („un nou tip de foc”) capabil să se rostogolească pe trotuare și să țintească selectiv anumite obiecte deplasate, ar fi făcut o treabă foarte proastă”.

„Focul pare să urmeze modele aleatorii de vânt, mai degrabă decât să fie țintit, iar rata de eliberare a energiei este foarte scăzută, ceea ce înseamnă că are o capacitate relativ mică de a genera suficientă căldură într-un anumit loc pentru a provoca daune intenționate. Cu toate acestea, rămâne posibilitatea ca acesta să aprindă din greșeală alte materiale extrem de inflamabile”, a explicat Doerr.

Într-adevăr, vedem în înregistrarea video că flăcările se deplasează de fapt de pe trotuar pe șosea, contrar celor afirmate în legenda postărilor.

Deși nu exclude că materialul care a luat foc, așa cum a fost descris de pompierii din Cleveland, ar fi fost „mulci”, Doerr a declarat că flacarile din filmare ar fi fost purtate de puful de plop, care este bine cunoscut ca fiind inflamabil și foarte ușor. Este ceva obișnuit în Cleveland în perioada anului în care a fost realizat acest videoclip”, subliniind faptul că puful a mai fost văzut în zonă în anii anteriori, de exemplu aici.

Fără legătură cu activitățile DARPA

„DARPA nu are nicio legătură” cu imaginile difuzate pe rețelele de socializare, a declarat pentru AFP, pe 18 august 2023, un purtător de cuvânt al Defense Advanced Research Projects Agency.

DARPA este agenția de cercetare și dezvoltare din cadrul Departamentului de Apărare al Statelor Unite. Aceasta are sarcina de a avansa și de a crea tehnologii emergente destinate utilizării militare.

Agenția este cunoscută pentru faptul că a fost implicată fie în crearea, fie în deschiderea drumului pentru tehnologii care au fost foarte populare până în prezent, cum ar fi mouse-ul de calculator, internetul, GPS-ul sau dronele.

AFP a demontat aici și alte afirmații despre incendiile mortale din Maui.

25 august 2023 A fost adăugat un link către postarea lui Stew Peters.
23 august 2023 Au fost adăugate capturi de ecran ale postărilor de pe X.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne