„Miracle Meat” este o satiră, nu un documentar care prezintă o adevărată fabrică de carne umană

Un clip video dintr-un fals documentar difuzat de postul de televiziune britanic Channel 4 a fost distribuit la începutul lunii august 2023 de utilizatorii rețelelor de socializare, cu afirmația falsă că arată o adevărată fabrică de carne umană din Anglia. Însă atât Channel 4, cât și prezentatorul emisiunii „Miracle Meat”, Gregg Wallace, au declarat că este vorba de o satiră și că este în întregime fictivă. Directorul de distribuție și membrii distribuției au fost creditați la final, la fel ca și Jonathan Swift, al cărui eseu satiric din secolul al XVIII-lea, „O propunere modestă”, a fost o aparentă inspirație pentru acest program.

„Greg Wallace, judecătorul emisiunii de reality-cooking «MasterChef», laudă «incredibila carne umană» pe unul dintre canalele principale Channel 4 din Marea Britanie. În laborator, țesutul uman este transformat în bucăți mai mari de carne care pot fi folosite pentru a face fripturi, hamburgeri și cârnați”, spune această postare pe Facebook însoțită de un videoclip dintr-o fabrică de carne din 17 august 2023.

Postări cu afirmații similare au mai fost publicate aici și aici. Afirmațiile au fost, de asemenea, distribuite pe Telegram în limba română, spre exemplu aici și aici.

Afirmații similare despre program au fost făcute în mai multe alte limbi, inclusiv greacă, sârbă și bulgară.

Dar emisiunea era satirică și afirmațiile din ea nu sunt adevărate, a declarat pentru AFP reprezentantul Channel 4 și al prezentatorului Gregg Wallace. Wallace însuși a anunțat public că a jucat un rol și că emisiunea a fost o satiră. La sfârșitul programului de 23 de minute, au fost acordate credite directorului de casting și membrilor, precum și lui Jonathan Swift, scriitorul irlandez al cărui eseu din secolul al XVIII-lea a fost folosit ca sursă de inspirație pentru program.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 18 august 2023

Despre ce este vorba în „Miracle Meat”?

Emisiunea intitulată „Miracle Meat” („Carne miraculoasă” - n.r) a fost difuzată pe canalul britanic Channel 4 pe 24 iulie 2023. Are o durată de 23 de minute și 21 de secunde și este prezentat de Gregg Wallace, cunoscut ca prezentator al unor emisiuni precum „MasterChef”, un celebru reality show culinar competitiv produs de BBC.

Locurile prezentate în videoclipul distribuit pe rețelele de socializare pot fi găsite între 0:00 și 1:17 în emisiune. În această secțiune, Wallace introduce „tema” „mockumentary”-ului, explicând că, odată cu creșterea costului vieții în Marea Britanie, este disponibilă o nouă gamă de produse din „carne umană”. Începutul emisiunii prezintă aceste tipuri de „produse”. Wallace explică faptul că va vizita fabrica „Good Harvest”, iar apoi apare Michelle Ackerley - o prezentatoare de televiziune și jurnalistă engleză - care anunță că face „teste de gust” ale acestor produse pentru public.

Programul îl urmărește pe Wallace până la „fabrica de procesare Good Harvest”, despre care se spune că se află în Boston, Lincolnshire. O altă secvență, care poate fi găsită între minutele 2:03 și 9:58 în videoclipul original arată personalul care explică faptul că o astfel de procesare a cărnii umane era imposibilă în conformitate cu legile UE, dar este acum posibilă, deoarece Marea Britanie a părăsit blocul comunitar.

Lui Wallace i s-a spus că fabrica prelevează „mostre de țesut de la donatori” care sunt apoi transformate în laborator în „prăjituri” de carne.

La finalul videoclipului, consiliul de administrație al „Good Harvest” urmărește o reclamă pentru noul produs al companiei, carne crescută din mostre de copii. Telespectatorii văd apoi locul unde sunt ținuți copiii înainte de a fi „recoltați”.

Deși nu a fost marcată în mod evident ca fiind o satiră, mai multe semne din cadrul emisiunii indică acest lucru.

Chiar la finalul emisiunii, de la minutul 22:11, prezentatorul Wallace a spus: „Acești copii donatori de la «Good Harvest» sunt un exemplu pentru noi toți și nu e de mirare că statul susține 100% sacrificiul lor. Trussell Trust spune că un viitor fără bănci de alimente necesită un sistem de prestații care să funcționeze pentru toți și venituri sigure, astfel încât oamenii să-și poată permite produsele de bază. Așa că nu e de mirare că mâncatul copiilor pare o cale mai probabilă pentru țara noastră. Este o propunere modestă [la 22:35 - propoziție cu caractere îngroșate de AFP], dar s-ar putea să fie singura încercare pe care am văzut-o de a lua în serios marea criză britanică a costului vieții. Eu sunt Gregg Wallace. Poftă bună”.

Image
Fotografie care arată replica lui Gregg Wallace în care este menționată „O propunere modestă”, realizată pe 10 august 2023 ( Juliette MONTESSE)

La minutul 22:51, nota „With thanks to Jonathan Swift” („Cu mulțumiri lui Jonathan Swift” - n.r) deschide genericul, urmată de „Cast in alphabetical order” („Distribuția în ordine alfabetică” - n.r), precum și de un „casting director” („director de distribuție” - n.r), care demonstrează și mai mult că povestea prezentată nu este reală.

Jonathan Swift a fost un scriitor și satiric irlandez de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, cunoscut mai ales pentru celebrul roman „Călătoriile lui Gulliver”, dar și pentru lucrări mai scurte, printre care un eseu satiric intitulat „O propunere modestă”, publicat în 1729. Eseul sugerează că oamenii săraci din Irlanda ar trebui să își vândă copiii ca hrană celor bogați.

Image
Fotografii de pe ecranul care arată genericul de la finalul „mockumentary”-ului de la Channel 4 ( Juliette MONTESSE)

„Mockumentary” drept „comentariu care îndeamnă la reflecție”

Channel 4 a confirmat pentru AFP că emisiunea este în întregime fictivă și că toți cei care au participat au fost fie actori, fie au fost conștienți de natura satirică a programului.

„Acest «mockumentary« este un comentariu ingenios, dar care incită la reflecție, despre măsurile extreme pe care mulți oameni sunt nevoiți să le ia pentru a rămâne pe linia de plutire în societatea noastră în timpul crizei costului vieții”, a declarat un purtător de cuvânt al Channel 4 pentru AFP într-un e-mail din 14 august 2023.

„Channel 4 are o istorie lungă și bogată în satiră și a folosit adesea umorul ca o modalitate accesibilă de a evidenția cele mai importante probleme ale societății”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un „mockumentary” este un film sau o emisiune de televiziune realizată în stilul unui documentar pentru a face ca evenimente inventate să pară reale, după cum explică Dicționarul Cambridge.

Paul Leather de la Wharf Media, o companie de PR care îl reprezintă pe Gregg Wallace, a declarat pentru AFP prin e-mail pe 14 august 2023: „Pot confirma că a fost satirică și că afirmațiile din ea nu erau adevărate”.

Wallace însuși a spus despre emisiune într-o postare pe contul său verificat de Instagram: „Satiră. Vedeți Jonathan Swift «A Modest Proposal»”. El a adăugat că s-a „bucurat” de „prima sa slujbă ca actor”.

Pe site-ul său, Wallace a mai explicat: „A fost o satiră - trebuia să fie dură, trebuia să pună în lumină o situație serioasă.”

Emisiunea a avut un scop foarte sobru - să „satirizeze modul în care mizeria costului vieții a devenit normalizată” în Marea Britanie, a declarat directorul emisiunii, Tom Kingsley, pentru BBC Culture (link arhivat aici). „Am vrut să-i facem pe spectatori să se simtă furioși în legătură cu cât de nedreaptă a devenit țara noastră și cât de îngrozitor este faptul că acceptăm pur și simplu această stare a lucrurilor", a spus el.

Potrivit The Guardian (link arhivat aici), „The British Miracle Meat a fost, de fapt, una dintre cele mai îndrăznețe parodii satirice difuzate vreodată la televiziunea britanică. Nu-ți dădeai seama că ai urmărit o comedie neagră cu scenariu despre oameni săraci care sunt forțați să-și vândă trupurile pentru hrană, prezentată ca un documentar și difuzată de radiodifuzorul său fără nici măcar un indiciu”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne