O femeie se uită la magneți într-un magazin de suveniruri din Quartier Latin, o zonă turistică din centrul Parisului, pe 3 august 2011. ( AFP / Bertrand GUAY)

Nu există dovezi că magneții de frigider reprezintă un pericol pentru alimente

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 7 Iunie 2023, la 17:13
  • 5 minute de citit
  • De: Paula CABESCU, AFP România
Nu există nicio dovadă științifică că magneții de frigider reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, contrar afirmațiilor care circulă pe rețelele de socializare, potrivit cărora magneții de frigider emit niveluri periculoase de radiații și ar putea crește riscul de cancer. Experții au confirmat pentru AFP că aceste afirmații nu au niciun suport științific și că majoritatea magneților de frigider disponibili în comerț sunt prea slabi pentru a exercita o influență semnificativă asupra alimentelor. Afirmațiile online citează un presupus experiment efectuat de cercetători de la Universitatea Princeton, dar AFP nu a găsit nicio urmă a unei astfel de cercetări.

„Magneții de pe frigider sunt un adevărat pericol: Specialiștii trag un semnal de alarmă”, spune titlul mai multor articole de blog (aici, aici) care au fost distribuite în mod repetat de sute de ori pe rețelele de socializare începând din toamna anului 2022. „Specialiştii au făcut o descoperire alarmantă. Ei au vrut să afle dacă radiaţiile electromagnetice ale magneţilor au vreo influenţă asupra alimentelor şi mare le-a fost mirarea când au aflat crudul adevăr. Cercetătorii de la Universitatea Princeton au hrănit un grup de şoareci cu mâncare ţinută într-un frigider cu magneţi şi un alt grup de şoareci cu mâncare dintr-un frigider fără magneţi. Aşa au ajuns la concluzia că animalele hrănite cu alimentele din frigiderul cu magneti deveniseră cu 87% mai predispuşi apariţiei cancerului decât cele din celălalt grup”, mai spune textul.

De atunci, articolele au început să fie menționate în mai multe postări pe Facebook (aici, aici), strângând sute de distribuiri.

Image

Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 30 mai 2023 

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă a unui astfel de studiu realizat la Universitatea Princeton sau asociat cu această instituție. În plus, mai mulți experți au confirmat pentru AFP că nu există dovezi care să susțină ideea că magneții de frigider pot crește riscul de cancer sau pot avea un impact asupra calității alimentelor.

Experții: Afirmația nu are nicio bază

„Această afirmație nu este susținută de nicio dovadă științifică”, a declarat pentru AFP, pe 7 iunie 2023, Dr. Rodney Croft, președinte al Comisiei internaționale pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante de la Universitatea din Wollongong, Australia.

„Câmpurile magnetice puternice pot afecta unele funcții senzoriale la oameni, dar numai la niveluri foarte ridicate (aproximativ 100 mT, unitatea folosită pentru a descrie intensitatea câmpului magnetic), iar cancerul nu este un efect care a fost observat la aceste niveluri foarte ridicate”, a adăugat el.

De fapt, „câmpurile magnetice emanate de magneții frigiderului (<1 mT) sunt mult mai slabe decât cele generate de frigiderul însuși (aproximativ 5 mT). Este în continuare perfect sigur să vă puneți magnetul preferat pe frigider”, a explicat Dr. Croft.

Andrew Boothroyd, profesor de fizică în cadrul Departamentului de Fizică de la Universitatea Oxford, a declarat, de asemenea, pentru AFP, pe 30 mai 2023, că afirmația potrivit căreia magneții de frigider pot afecta alimentele „poate fi ușor respinsă ca fiind falsă”.

„Chiar acum i-am cerut unui coleg care este expert în calcularea câmpurilor magnetice de la magneții permanenți să calculeze rata cu care câmpul magnetic scade odată cu distanța față de un magnet de frigider. El a considerat un magnet cu dimensiunile de 1cm x 1cm x 0,5 cm și a socotit că este cel mai puternic magnet disponibil. A constatat că, pentru un astfel de magnet, câmpul magnetic a scăzut sub nivelul câmpului magnetic terestru la o distanță de 13 cm”, a spus profesorul.

„Cei mai mulți magneți de frigider din comerț sunt mult mai slabi decât cel presupus în calcul, astfel încât putem fi siguri că câmpul magnetic al magnetului de frigider va fi mai mic decât câmpul terestru peste tot în interiorul frigiderului”, a adăugat Boothroyd.

„Concluzia este că câmpul magnetic din interiorul unui frigider cu magneți va fi același cu cel din interiorul unui frigider fără magneți. În ambele cazuri, alimentele vor resimți doar câmpul magnetic al Pământului”, a declarat el pentru AFP.

În ceea ce privește întrebarea dacă există vreo legătură între radiațiile electromagnetice în general, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, „dovezile privind orice efect rămân foarte controversate”.

„Cu toate acestea, este clar că, dacă câmpurile electromagnetice au un efect asupra cancerului, atunci orice creștere a riscului va fi extrem de mică. Rezultatele de până acum conțin multe neconcordanțe, dar nu au fost găsite creșteri mari ale riscului pentru niciun cancer la copii sau adulți”, precizează Organizația.

Nici urmă de ,,studiu de la Princeton”

Universitatea Princeton nu oferă nicio publicație, comunicat de presă sau referință pe site-ul său care să susțină afirmația că magneții de frigider ar fi cauzat presupusele daune sau care să corespundă experimentului descris în afirmații. În plus, căutările efectuate de AFP folosind cuvinte-cheie precum „magneți de frigider, studiu pe șoareci, cancer” pe internet nu au găsit nicio urmă a unui astfel de studiu în general.

AFP a contactat, de asemenea, Universitatea Princeton, precum și Departamentul de Fizică al acesteia, pentru a obține un comentariu, dar până la ora publicării acestui articol nu a primit niciun răspuns.

Afirmațiile care au fost răspândite pe scară largă și în alte limbi, inclusiv în engleză, cel puțin din 2020, au fost, de asemenea, demontate de alte organizații, printre care Techarp, un site care demontează dezinformările referitoare la diverse subiecte precum știința, medicina, armata sau industria aerospațială.

Posibile utilizări ale magneților în terapiile împotriva cancerului

Unele studii au explorat efectele posibile ale câmpurilor magnetice în terapiile împotriva cancerului. Cercetările privind impactul terapiei magnetice asupra cancerului se află încă în stadii incipiente, iar studiile existente au produs rezultate mixte și neconcludente. Cu toate acestea, unele studii au prezentat rezultate promițătoare în condiții de laborator, sugerând că câmpurile magnetice ar putea influența comportamentul celulelor canceroase.

În februarie 2022, oamenii de știință de la University College London (UCL) au anunțat că au dezvoltat o nouă terapie împotriva cancerului care utilizează un scaner de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a ghida o sămânță magnetică prin creier pentru a încălzi și distruge tumorile. Cercetătorii au declarat că rezultatele stabilesc „dovada de concept pentru un tratament precis și eficient al glioblastomului greu accesibil, alături de alte tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată, care ar putea beneficia de terapii mai puțin invazive”.

Cercetările finanțate de UE au analizat, de asemenea, modul în care magneții pot lupta împotriva cancerului, după cum este explicat în videoclipul de mai jos:

AFP a demontat numeroase afirmații false cu privire la substanțe care ar avea potențial cancerigen, inclusiv dioxidul de titan și chitina.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne