Nu există studii care să sugereze că dioxidul de titan este cancerigen pentru oameni

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 8 Martie 2023, la 17:11
  • Actualizat pe 9 Martie 2023, la 17:15
  • 11 minute de citit
  • De: Paula CABESCU, AFP România
Afirmații care circulă pe rețelele de socializare în limba română, de la începutul lunii februarie 2023, susțin în mod eronat că dioxidul de titan, care este folosit ca agent de albire în unele forme de medicamente, este cancerigen. În timp ce unele studii limitate indică într-adevăr că dioxidul de titan ar fi un potențial cancerigen la șoareci - dacă este inhalat în cantități mari pe o perioadă îndelungată - experții spun că nu există dovezi care să sugereze că ar putea fi periculos pentru oameni, mai ales având în vedere cantitățile infime ingerate atunci când este folosit ca agent de albire în pastilele medicale. Dioxidul de titan este considerat un aditiv valoros în industria farmaceutică, iar agențiile științifice și de reglementare insistă asupra faptului că există puține alternative viabile disponibile în prezent, au declarat experții pentru AFP.

„Tin să vă anunț că exact ce a apărut și în pasta de dinți, titanium de oxid, cod E171, este și în amoxicilină, oameni buni. Și vă arăt aici, puteți să verificați, uitați aici dioxid de titan... Ăsta este canceros, oameni buni. Dacă vă uitați pe Amoxicilina cea de 500... Aveți grijă, oameni buni”, un bărbat poate fi auzit în acest videoclip postat pe 6 februarie 2023, distribuit de peste 15,000 de ori de atunci, care arată prospectul unei cutii de Amoxicilină, un antibiotic penicilinic, folosit pentru tratarea infecțiilor bacteriene, precum pneumonia sau abcesele dentare, arătând că acesta conține dioxid de titan printre ingrediente.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 2 martie 2023

Cu toate acestea, afirmația că acest compus poate provoca cancer este înșelătoare. Experții au explicat pentru AFP că nu există în prezent nicio dovadă științifică disponibilă care să sugereze că dioxidul de titan este cancerigen pentru oameni.

Ce este dioxidul de titan?

Dioxidul de titan, sau TiO2, este un compus anorganic alb, prezent în natură, „utilizat în principal ca un colorant viu într-o gamă largă de produse comune”, potrivit Asociației producătorilor de dioxid de titan (TDMA), care reprezintă principalii producători din Europa.

Fiind „cel mai alb și mai strălucitor dintre pigmenții cunoscuți”, dioxidul de titan este foarte versatil și este utilizat pe scară largă pentru fabricarea unei game largi de produse diferite, cum ar fi vopsele, materiale plastice, hârtie, ceramică și produse cosmetice. Este, de asemenea, utilizat ca aditiv alimentar (etichetat ca E171), precum și ca ingredient în cremele de protecție solară pentru a proteja pielea de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete.

Având în vedere capacitatea sa de a reflecta și de a dispersa lumina, dioxidul de titan este utilizat ca agent de albire în produse precum pasta de dinți, guma de mestecat și produsele farmaceutice. Deși este considerată o substanță sigură și eficientă atunci când este utilizată în cantități adecvate, unele studii au sugerat că inhalarea unor cantități mari de praf de dioxid de titan poate avea efecte negative asupra sănătății.

9 martie 2023 Materialul a fost completat cu explicații oferite de Felicia Loghin, prorector și profesor universitar la Catedra de Toxicologie a Universității de de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne