Acest tobogan a fost recuzită la un platou de filmare din Canada, nu se află într-un parc din România

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.
   

O imagine care arată un tobogan cu conotație sexuală pe care autoritățile locale l-ar fi amenajat pe locurile de joacă pentru copii a fost distribuită de mii de ori în mai multe limbi. În România, utilizatorii rețelelor de socializare susțin că acest tobogan a fost amenajat într-un parc din Suceava. Dar afirmațiile sunt false. Toboganul a făcut parte dintr-un platou de filmare acum demontat, care se desfășura în Maple Ridge, Canada. În Suceava nu există tobogane de acest fel, după cum a confirmat primăria orașului pentru AFP.

Poza cu toboganul roșu care are forma organelor sexuale masculine și feminine a enervat zeci de utilizatori ai platformelor de socializare care au văzut-o postată cu afirmații în mai multe limbi, inclusiv în română.

Imaginea a fost postată în limba română cu afirmația că ar arată un tobogan pentru copii care se află în orașul Suceava. Una dintre postările de pe Facebook, din 11 octombrie 2021, a fost distribuită de peste 3,600 de ori. Aceeași imagine a fost postată cu câteva zile mai devreme, pe 7 octombrie, aici și a fost distribuită de peste 800 de ori. 

Unii dintre utilizatorii rețelei de socializare au luat în serios postarea: „Rușine”, spune un utilizator pe postare. „Unde a fost mintea acestor edili, ei au copii?”, se întreabă altul. Alții au pus însă la îndoială veridicitatea unei astfel de afirmații: „Chiar e pe bune?”, a comentat o persoană, care a primit un „da” de la utilizatorul care a postat-o. 

Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 26 octombrie 2021.

Sute de utilizatori de Facebook au distribuit poza și cu afirmații în limba germană, susținând că toboganul se află în orașul Dresda, dar și în franceză, susținând că acesta s-ar afla la Paris. Totuși, toboganul nu a fost instalat de autorități nici în Dresded, nici în Paris, precum nici în Suceava.

O căutare inversă a imaginii a condus inițial AFP la o postare pe Twiter care arată o ladă mare cu nisip, precum și o altă presupusă fotografie a scenei în plus față de diapozitiv. Tweet-ul spune: „Se filmează un @Sethrogen în Maple Ridge și au făcut câteva modificări temporare într-unul dintre parcurile locale”. 

Utilizatorul menționează Fletcher Park, care aparține de orașul canadian Maple Ridge aflat în sud-vestul provinciei British Columbia, ca locație a fotografiei. În acest parc, AFP chiar a găsit un loc de joacă pentru copii care se potrivește cu detaliile fotografiei distribuite în prezent. Detalii precum bordura și un cadru de cățărat alb-verde se potrivesc.

Pe instrumentul Google Street View, este posibil să vedem că instalațiile obscene nu pot fi găsite în Fletcher Park din Maple Ridge. 

AFP a întrebat orașul Maple Ridge, aflat la 50 de kilometri est de Vancouver despre acest tobogan. Purtătorul de cuvânt Fred Armstrong a confirmat pe 12 octombrie 2021 că: „A fost un platou închis, astfel încât publicul să nu fie afectat. Producția a fost la fața locului timp de câteva zile și a îndepărtat toate elementele de recuzită după ce filmările s-au terminat”.

Mai multe surse mass-media au relatat deja despre platoul de filmare care a fost amenajat în orașul canadian la începutul lunii octombrie. Site-ul canadian Daily Hive a scris despre un „set de producție obscen” care „făce furori pe rețelele sociale”. Site-ul a mai explicat că este vorba despre un platou de filmare, instalat temporar într-un parc pentru copii din localitate. Întrebat de presă, un purtător de cuvânt al Maple Ridge a explicat că filmările s-au încheiat pe 5 octombrie.

Portalul Hollywood North Buzz a oferit mai multe detalii: filmul de comedie pentru adulți este despre patru femei asiatice-americane care călătoresc prin Asia în căutarea uneia dintre mamele lor biologice.  

AFP a întrebat și primăria Suceava dacă un astfel de tobogan a fost vreodată disponibil în oraș. Primăria a trimis un răspuns pentru AFP România pe 26 octombrie 2021: „Vă comunicam faptul că, pe raza municipiului Suceava, nu a existat și nici nu exista un asemenea tobogan”. 

Orașul Dresda a confirmat de asemenea pentru departamentul german de fact-checking al AFP că acest tobogan nu se află în oraș și că nici nu există un echipament de joacă similar în oraș. De asemenea, departamentul francez a arătat că diapozitivul obscen nu se află la Paris, ci a făcut parte din filmările menționate mai sus. 

Traducerea și adaptarea