Această fotografie îl arată pe cântărețul austriac Conchita Wurst și pe managerul său, nu pe premierul luxemburghez și partenerul său

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O imagine care l-ar arăta pe premierul Luxemburgului cu „soția” sa, un bărbat cu barbă îmbrăcat într-o rochie lungă de culoare alb-crem, a fost distribuită de mii de ori pe Facebook în ultimele luni, adunând zeci de comentarii homofobe. Însă Xavier Bettel, care a confirmat că este gay în 2008, și nici soțul său, nu se află, de fapt, în această imagine. Fotografia îi arată pe cântărețul austriac Conchita Wurst și pe managerul său în afaceri la Balul Operei din Viena din 2019.

„Primul ministru al Luxemburgului și „soția” sa. Acestea sunt valorile sociale noi, sucite, care ni se impun normal”, spune această postare din 25 iunie 2021, care fost distribuită de peste 4,900 de ori de atunci. Postarea arată o fotografie unui bărbat cu ochelari și a unui bărbat chel, cu barbă, într-o rochie lungă, de culoare alb-crem, cu decolteu profund, care urcă scările în timpul a ceea ce pare un eveniment ceremonial.

Aceeași imagine cu aceleasi afirmații au fost postate de mai multe ori în limba română anul acesta (aici, aici), cel mai recent în luna august (aici) și au fost distribuite de sute de ori.

Captură de ecran cu postarea falsă pe Facebook realizată pe 16 septembrie 2021.

Imaginea a început să circule încă de la începutul anului acesta în mai multe limbi, inclusiv chineză și sârbă.

AFP Belgrad a demonstrat că această imagine nu îl arată pe premierul luxemburghez Xavier Bettel și nici pe soțul său Gauthier Destenay, ci pe celebrul câștigător austriac al concursului Eurovision din 2014 și drag queen Tom Neuwirth, cunoscut și sub numele de scenă de Conchita Wurst, care a fost invitat al Balului Operei din Viena din 2019.

Primul ministru al Luxemburgului Xavier Bettel (dreapta) și soțul său arhitectul belgian Gauthier Destenay (stânga) pe 19 martie 2018, la Paris. ( AFP / Ludovic MARIN)

În urma unei căutări inverse de imagini pe Google, AFP a aflat că fotografia a circulă încă din 2019 cu afirmații incorecte. Mai multe site-uri de fact-checking, cum ar fi Rojakpot din Malaezia sau Pagella Politica italiană au subliniat că aceasta a fost făcută la Balul Operei din Viena (Opernball) în 2019.

Conchita Wurst a postat o fotografie pe contul săut oficial de Instagram în care poartă rochia. „Onorat să fiu la #wieneropernball2019 în această seară, de asemenea pentru că este o oportunitate de a sublinia importanța alegerilor europene din mai: mergi la vot!”, a scris artistul pe 28 februarie 2019.

Artistul a apărut în timpul evenimentului și la televizor, spre exemplu aici și aici.

O căutare pentru „Conchita Wurst Opernball” a descoperit sursa fotografiei, care a fost publicată pe site-ul ziarului austriac Kurier pe 28 februarie 2019, într-un articol intitulat „Bal de operă: Conchita într-o rochie albă și cu capul chel”. Imaginea îi este atribuită fotografului austriac Jeff Mangione.

Captură de ecran de pe site-ul Kurier realizată pe 16 septembrie 2021.

După o verificare a imaginilor postate pe Instagram cu hashtagul #wieneropernball2019, AFP a constatat că bărbatul aflat alături de Tom Neuwirth / Conchita Wurst este André Karsai, strategul și comunicatorul său, care postează adesea fotografii ale muncii sale cu artistul.

Afirmația falsă conform căreia fotografia îl arată pe liderul guvernului luxemburghez și pe soțul său a ajuns la urechile lui Karsai, dat fiind că pe 31 decembrie 2020, acesta a postat cu umor o fotografie cu comentariul „... bucurați-vă de această fotografie nepublicată anterior *bătăi de tobe* prim-ministrului din Luxemburg și @conchitawurst”.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a confirmat în 2008 că este gay și a fost primul lider UE care s-a căsătorit cu un partener de același sex, arhitectul belgian Gauthier Destenay, în 2015, cu care era într-un parteneriat civil din 2010.

Traducerea și adaptarea