Președintele SUA Joe Biden dă mâna cu premierul israelian Naftali Bennett în biroul oval al Casei Albe din Washington, DC, pe 27 august 2021. ( AFP / Nicholas KAMM)

Răspunsul lui Biden a fost tăiat din acest scurt videoclip în care se presupune că a adormit în timpul întâlnirii cu premierul israelian

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip de 20 de secunde potrivit căruia președintele american Joe Biden ar fi adormit în timpul unei întâlniri cu premierul israelian Naftali Bennett la Casa Albă a fost distribuit la sfârșitul lunii august 2021 în mai multe limbi pe rețelele sociale. Cu toate acestea, videoclipul a fost editat manipulativ. Imaginile complete ale întâlnirii surprind conversația dintre cei doi lideri. În timp ce Biden avea capul plecat și părea „adormit”, el mișcă degetele de mai multe ori; iar imediat ce prim-ministrul israelian a terminat de vorbit, președintele SUA a răspuns aliatului său.

„Președintele SUA, Joe Biden, a adormit la întâlnirea cu premierul israelian Naftali Bennett”, spun mai multe postări de pe Facebook (aici, aici, aici) din 29 august 2021.

Postările includ videoclipuri de 22 sau 32 de secunde care surprind o parte din întâlnirea recentă a președintelui SUA Joe Biden cu prim-ministrul israelian Naftali Bennett din 27 august 2021. În videoclip, premierul Bennett vorbește despre „frumoasa poveste a prieteniei dintre Statele Unite ale Americii și statul evreiesc și democratic al Israelului”. În timp ce Bennett vorbește, președintele Biden este văzut cu capul plecat și cu brațele încrucișate, dând astfel impresia unora că a adormit.

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook realizată pe 13 septembrie 2021.

Aceleași afirmații înșelătoare potrivit cărora Biden ar fi adormit sau ar fi „ațipit” în timpul întâlnirii sale cu Bennett au fost menționate și de mai multe site-uri de știri românești precum stiripesurse.ro, antena3.ro, dcnews.ro, evz.ro și smartradio.ro și au fost distribuite pe Facebook chiar și de jurnalistul și gazda TV Marius Tucă.

Afirmații înșelătoare similare au fost făcute în alte limbi, cum ar fi poloneză, bulgară și slovacă. AFP Slovacia a demontat aceste afirmații aici.

Cum a fost în realitate: au tăiat răspunsul lui Biden pentru Bennett

Joe Biden și Naftali Bennett s-au întâlnit împreună cu presa în Biroul Oval al Casei Albe pe 27 august 2021. Cei doi lideri politici au discutat despre evacuarea trupelor din Kabul, pozițiile politice față de Iran, măsurile pandemice și vaccinarea împotriva Covid-19 și relațiile bilaterale comune. O înregistrare completă a întâlnirii a fost postată atât pe canalul de Youtube al Casei Albe, cât și pe canalul primului ministru israelian.

Înregistrarea completă (potrivit videoclipului publicat de Casa Albă) demonstrează că întâlnirea cu reporterii a durat mai mult de 13 minute. Cei doi politicieni și-au prezentat pozițiile într-o conversație comună. Pasajul care a devenit viral pe rețelele de socializare a fost scos din partea în care premierul Bennett vorbește: în videoclip începe la minutul 12:16.

În videoclip, Biden își pleacă capul și ascultă complimentele care îî sunt adresate de către prim-ministrul Bennett; el mișcă degetele mâinii stângi de mai multe ori în cele treizeci de secunde. Aceeași scenă poate fi văzută și în acest videoclip.

„Mulțumesc, domnule președinte, aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră acum și pentru mulți ani înainte”, și-a încheiat Bennett discursul. Imediat după aceea (la 12:49), Biden răspunde: „Ei bine, vă mulțumesc. Și îmi transmiteți aprecieri, dintre care o mare parte ar trebui să fie pentru Barack Obama, pentru faptul că ne-am angajat să avem un avantaj calitativ pe care l-ați avea în raport cu prietenii dvs. în regiune. Deci, el este cel care merită aprecierea.”

AFP a găsit că cea mai veche postare cu videoclipul scos din context la a fost publicată pe contul de Twitter al lui Galit Distel Atbaryan, membru al Knesset-ului israelian care reprezintă partidul Likud al fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, care este acum în opoziție. Distel a postat o versiune scurtată a videoclipului la scurt timp după ora 22:00 seara, pe 28 august, cu o legendă în ebraică care spune: „Din anumite motive, mass-media israeliană a adormit și nu a acordat atenție acestui segment istoric. Am crezut că ar trebui să știți.”

Doar câteva ore mai târziu, mesajul a fost preluat de agenția de știri rusă FAN (sau RIA FAN). Segmentul video înșelător a fost mai departe preluat și distribuit pe Facebook de televiziunea rusă controlată de stat Russia Today (RT). Acesta a fost, de asemenea, difuzat de agenția de știri de stat iraniană IRIB.

Acum un an, departamentul de fact-checking al AFP a respins afirmații similare conform cărora președintele american Joe Biden ar fi adormit în timpul unui interviu TV.

Traducerea și adaptarea