Cea mai mare bibliotecă din Marsilia nu a fost „distrusă în totalitate”, contrar afirmațiilor false care folosesc o înregistrare scoasă din context na

Clipuri video cu clădiri în flăcări au fost distribuite în postări pe rețelele de socializare, susținând în mod fals că arată cea mai mare bibliotecă din Marsilia „complet distrusă”. Imaginile au apărut în timp ce sute de clădiri au fost arse sau avariate în timpul revoltelor din Franța declanșate de împușcarea fatală a unui adolescent de către poliție în iunie 2023. Dar, deși biblioteca a fost într-adevăr atacată, aceasta a suferit doar daune la fațadă și la intrarea automatizată și nicio carte nu a fost distrusă, potrivit autorităților municipale. Videoclipurile folosite ca dovadă a afirmației false sunt scoase din context - ele arată un incendiu la o clădire istorică a oficiului poștal din Filipine, un incendiu la un centru comercial din nordul Franței și un clip de pe rețelele de socializare despre atacul asupra bibliotecii din Marsilia, care nu s-a soldat cu o distrugere toală.

„Istoria va fi șteargă si se va scrie una noua. Cea mai mare bibliotecă din Marsilia, care avea cărți din epoca medievală, a fost total distrusă”, spune legenda acestei postări pe Facebook din 5 iulie 2023, distribuită de peste 200 de ori de atunci. Postarea include trei videoclipuri cu clădiri în flăcări.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook, realizată pe 20 iulie 2023

Unul dintre videoclipuri a fost, de asemenea, distribuit de sute de ori în diferite limbi (chineză, engleză, poloneză și spaniolă), cu afirmații false similare, potrivit cărora videoclipurile ar fi arătat biblioteca din Marsilia incendiată.

Presa locală franceză a relatat că biblioteca Alcazar - cea mai mare bibliotecă din Marsilia - ar fi fost vizată, dar primăria din Marsilia a declarat pentru AFP pe 7 iulie că nu a fost niciun incendiu acolo și că nicio carte nu a fost deteriorată. Aceștia au adăugat că biblioteca s-a redeschis pe 4 iulie și că nicio altă bibliotecă din oraș nu a fost afectată.

Prima înregistrare video arată un incendiu la oficiul poștal din Manila

O căutare video inversă folosind extrase din primul clip a condus la mai multe videoclipuri publicate pe YouTube care arată un incendiu la Oficiul Poștal Central din Manila, Filipine, pe 22 mai 2023 (link arhivat aici).

Un clip similar care arată clădirea în flăcări a fost publicat și pe canalul de YouTube verificat al Guardian News aici (link arhivat). Imaginile arată aceeași clădire în flăcări ca și filmarea distribuită pe rețelele de socializare, dar dintr-un unghi diferit.

Image
Postare pe Facebook (stânga) și filmare cu drona (dreapta) a incendiului de la Biroul de Informații Publice din Manila din 22 mai 2023. Capturi de ecran realizate pe 20 iulie 2023

AFP a publicat un reportaj, precum și fotografii (link arhivat aici) și o înregistrare video despre incendiu.

Potrivit presei, 18 persoane au fost rănite în incident și a fost nevoie de 30 de ore pentru a stinge incendiul. Un raport al Biroului de protecție împotriva incendiilor (BFP) arată că o baterie auto defectă aflată în subsolul clădirii ar fi provocat incendiul. Autoritățile filipineze au concluzionat (link arhivat) că incendiul a fost „de natură pur accidentală și (BFP) a declarat că ancheta este considerată închisă și rezolvată”.

Image
Pompierii sting un incendiu la clădirea Oficiului Poștal din Manila, pe 22 mai 2023 ( AFP / STR)

Biroul de informare publică din Manila a postat, de asemenea, câteva imagini pe Facebook care arată locul prezentat în videoclipul viral. Verificând locația cu ajutorul Google Maps, AFP a constatat că videoclipul prezintă aceeași clădire în flăcări.

Direcția de filmare a videoclipului se află peste râul Pasig. În dreapta oficiului poștal în flăcări se află o clădire cu un semn albastru al Overseas Filipino Bank, vizibilă pe imaginile Google Street View aici (link arhivat aici).

Image
Postarea de pe Facebook (stânga) și locația pe Google Maps (dreapta). Capturi de ecran realizate pe 20 iulie 2023

Folosind Google Maps (link arhivat aici), AFP a căutat Biblioteca Alcazar pentru a o compara cu clădirea din filmare și a constatat că clădirile sunt foarte diferite. Clădirea oficiului poștal din Manila este o structură neoclasică, independentă, cu o fațadă cu coloane. Biblioteca din centrul orașului Marsilia se află între două clădiri și are o fațadă de sticlă.

A doua înregistrare video arată un incendiu dintr-un centru comercial

Cea de-a doua înregistrare video care arată o clădire în flăcări distribuită în postarea în care se afirmă că biblioteca din Marsilia a fost distrusă arată un incendiu care a afectat un centru comercial din Seine-et-Marne, în nordul Franței.

O căutare inversă a imaginii realizată de AFP a constatat că videoclipul a fost postat aici pe Twitter pe 1 iulie 2023, de către un site de știri creat și administrat de un grup de tineri numit Billet de France. Descrierea de pe Twitter spune: „În noaptea de 29-30 iunie, centrul comercial Croix-Blanche din Seine-et-Marne a fost cuprins de flăcări”.

Potrivit mai multor articole de presă, un incendiu a izbucnit la centrul comercial Croix-Blanche din Mée-sur-Seine, o comună din departamentul Seine-et-Marne din Île-de-France, în noaptea de 29 spre 30 iunie, în urma unor revolte.

Un articol din Le Parisien din 30 iunie descrie, de asemenea: „Centrul comercial Croix Blanche - care avea treizeci de magazine, inclusiv un Carrefour City - a fost incendiat. Nu a mai rămas nimic din diferitele magazine, ale căror dărâmături încă fumegă în această dimineață”.

Mass-media franceză online Actu.fr a publicat, de asemenea, un articol, precum și un videoclip pe Twitter care arată amploarea pagubelor provocate de incendiu.

AFP a localizat zona pe Google Maps și a identificat detalii precum magazinul Carrefour cu acoperișul maro, gardul alb și clădirea de apartamente din stânga, așa cum se poate vedea mai jos.

Image
Postarea de pe Facebook (stânga) și locația pe Google Maps (dreapta). Capturi de ecran realizate pe 20 iulie 2023

A treia înregistrare video arată biblioteca din Marsilia, dar este scoasă din context

Spre deosebire de primele două videoclipuri, cel de-al treilea videoclip pare să aibă legătură cu biblioteca din Marsilia - postările de pe rețelele de socializare și unele mass-media franceze au distribuit clipul la sfârșitul lunii iunie, afirmând că acesta arată biblioteca atacată. Cu toate acestea, autoritățile din Marsilia au declarat că atacatorii nu au reușit să declanșeze un incendiu și că au deteriorat doar partea din față a clădirii cu bombe fumigene, contrar afirmațiilor potrivit cărora clădirea ar fi fost incendiată sau distrusă.

AFP a găsit mai multe postări pe Twitter care distribuiau aceleași imagini, inclusiv aici, aici și aici, care aveau un nume de cont de Snapchat pe ele - „Moctuss13”. AFP a contactat proprietarul contului prin e-mail, dar nu a primit niciun răspuns.

Ziarul Le Figaro a scris, de asemenea, despre incident pe 30 iunie, publicând o altă înregistrare video în care se vedeau bombe fumigene aruncate în bibliotecă în noaptea precedentă.

O comparație AFP a capturilor de ecran arată că clădirea din videoclipul distribuit pe rețelele de socializare are elemente vizuale similare cu cele ale Bibliotecii Alcazar, după cum se poate vedea mai jos.

Image
Postarea de pe Facebook (stânga) și locația pe Google Maps (dreapta). Capturi de ecran realizate pe 20 iulie 2023

Autoritățile din Marsilia au confirmat că Biblioteca Alcazar din Marsilia a fost într-adevăr atacată în noaptea de 29 iunie spre 30 iunie 2023, dar au precizat că aceasta nu a fost incendiată și că nicio carte nu a fost deteriorată.

AFP a realizat fotografii la fața locului pe 30 iunie, care arată clar că biblioteca închisă cu scânduri nu era „distrusă în totalitate”, așa cum se afirmă în mediul online:

Image
Un pieton trece pe lângă Alcazar, principala bibliotecă din Marsilia, în sudul Franței, pe 30 iunie 2023, acoperită cu panouri de lemn după ce a fost deteriorată de către revoltători. ( AFP / Nicolas TUCAT)

Un purtător de cuvânt al primăriei a declarat pentru AFP într-un e-mail din 7 iulie 2023: „Alcazar, cea mai mare bibliotecă din Marsilia, a suferit pagube la fațadă și la intrarea automată în timpul nopții de 29-30 iunie. Potrivit administrației orașului, nicio carte nu a fost deteriorată. Nu a existat niciun incendiu, dar pagubele au fost provocate de bombe fumigene”. Unitatea s-a redeschis pentru public marți, 4 iulie 2023. În rest, nicio altă bibliotecă nu a fost afectată, a precizat purtătorul de cuvânt.

Orașul Marsilia, la rândul său, dispune de o rețea de opt biblioteci municipale și mediateci, dintre care cea mai importantă este, într-adevăr, cea de la Alcazar. Aceste instituții alcătuiesc Biblioteca Municipală Regională (BMVR) ale cărei colecții reprezintă peste un milion de documente (link arhivat aici) de toate tipurile: scrieri, videoclipuri, imagini, sunete, partituri, etc. AFP nu a găsit informații despre alte biblioteci atacate sau distruse în Marsilia.

În orașul Metz din nord-estul Franței, biblioteca locală a fost, de asemenea, atacată în timpul revoltelor. Cu toate acestea, în incidentul din Metz din noaptea de 30 iunie 2023, biblioteca a fost în mare parte distrusă de foc, după cum a relatat presa internațională (link arhivat aici). Un purtător de cuvânt al administrației orașului a declarat pentru AFP, într-un e-mail din 7 iulie 2023, că aproximativ „10.000 de documente au putut fi salvate, deoarece erau împrumutate în momentul incendiului”. În plus, „pagubele totale suferite în Metz sunt estimate la aproximativ 20 de milioane de euro”, potrivit departamentului de presă.

Revoltele lasă pagube serioase în Franța

Postarea a fost distribuită în lumina recentelor revolte și atacuri în diverse locuri din Franța, după ce Nahel, un adolescent în vârstă de 17 ani, a fost împușcat mortal de un polițist de la distanță mică în Nanterre, pe 27 iunie 2023. Incidentul a reaprins dezbaterea privind rasismul în cadrul forțelor de poliție. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat, de asemenea, asupra problemelor „profunde” de rasism în rândul forțelor de securitate franceze.

Aproximativ 3.900 de persoane, dintre care 1.244 de minori, au fost arestate în timpul revoltelor, a anunțat Ministerul Justiției. Până la 30 iunie , aproximativ 5.000 de mașini au fost incendiate, 10.000 de containere de gunoi au fost distruse, aproape 1.000 de clădiri au fost arse sau deteriorate, iar 250 de secții de poliție și jandarmerie au fost atacate (arhivă aici).

De la începutul lunii iulie, intensitatea protestelor a scăzut, iar pe 6 iulie 2023, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că ordinea a fost restabilită.

AFP a demontat deja mai multe afirmații false care asociau fotografii și videoclipuri cu revoltele din Franța, dar care nu aveau nicio legătură cu acestea, de exemplu aici și aici.

26 iulie 2023 Numele de familie al adolescentului care a fost ucis a fost eliminat deoarece acesta era minor.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne