
Parisul sărbătorește luna mândriei - dar în jurul Arcului de Triumf nu a fost instalat un curcubeu gigantic
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 22 Iunie 2023, la 15:40
- 5 minute de citit
- De: Théophile BLOUDANIS, AFP Greece
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Eroii francezi se răsucesc in mormânt (...) Arcul de Triumf din Paris, un monument emblematic care comemorează toți soldații care și-au dat viața pentru patria lor, a fost dezonorat de primarul socialist cu un curcubeu uriaș pentru a onora mândria Lgtbi...”, scrie o postare pe Facebook din 3 iunie 2023, care distribuie un videoclip cu Arcul de Triumf parizian decorat cu o instalație curcubeu.
„Paris - scursurile LGBT, tot mai răspândiți”, spune o altă postare care a distribuit videoclipul în limba română a doua zi.

Și alte publicații distribuie același videoclip cu afirmații similare în alte câteva limbi, inclusiv în engleză, greacă și sârbă.
Dar aceste afirmații sunt false. Nu au fost instalate astfel de decorațiuni pe Arcul de Triumf la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie 2023. Este vorba, de fapt, de o animație digitală creată de un artist american care locuiește în Franța, lucru pe care acesta l-a confirmat în mesajele postate pe rețelele sale de socializare.
Unele postări în limba română au distribuit, de asemenea, videoclipul într-o combinație de imagini care reprezintă adevărate inițiative „Pride” ale unor companii precum Kaufland, care a introdus 100 de cărucioare de cumpărături vopsite în patru culori diferite, fiecare reprezentând o minoritate diferită, într-un magazin din București, și Ikea, care a arborat un steag LGBT alături de steagul României în fața unuia dintre magazinele sale.
O creație digitală
O căutare video inversă ne-a ajutat să determinăm că videoclipul a fost publicat pentru prima dată la 1 iunie (arhivat aici) pe un cont de Instragram numit „origiful”. Artistul, Ian Padgham, scrie pe contul său că este californian, dar trăiește în Franța.
De asemenea, el a postat același videoclip și pe Twitter pe aceeași dată (arhivat aici).
Într-un răspuns dat unui utilizator pe Twitter, artistul american a scris: „Nu a fost folosită nicio inteligență artificială. Doar eu făcând animație 3D și multe detalii editate manual”.
Răspunzând la întrebările AFP, Padgham a declarat : „Sunt mereu uimit de câți oameni confundă videoclipurile mele cu cele reale. Când am făcut unul cu Pyramides du Louvre (Piramidele de la Luvru - n.r) care se deschide pentru a lăsa baloane să sară în aer, chiar și parizienii au crezut că este adevărat”.
El a mai spus că scopul său „nu a fost acela de a păcăli oamenii”.
„Acesta este un bun exemplu despre cât de slab pregătiți suntem ca societate. Poate că, în calitate de homo sapiens, nu suntem proiectați să vedem lucruri care par reale, dar care nu pot fi reale”, a mai spus el.
„Videoclipul este o încercare de a arăta importanța iubirii, a înțelegerii și a sprijinului”, a continuat el.
Nicio urmă de instalație
Spre deosebire de narațiunile răspândite pe rețelele de socializare care sugerează că o astfel de instalație reprezintă „sfârșitul culturii occidentale”, autoritățile municipale din Paris au susținut public drepturile LGBTQ+, inclusiv prin arborarea steagului curcubeu pe clădirile publice în timpul evenimentelor Pride din trecut. Anul acesta, primarul Anne Hidalgo a marcat începutul lunii Pride - și faptul că se împlinesc zece ani de când Franța a legalizat căsătoria egală - prin publicarea pe Twitter a unei fotografii cu primăria iluminată în culorile curcubeului.
În iunie 2022, mii de oameni au participat la parada anuală Pride a orașului, ediția din acest an fiind programată pentru sâmbătă, 24 iunie.
Cu toate acestea, în prezent nu există nicio urmă de instalare a curcubeului la Arcul de Triumf. Un jurnalist AFP a vizitat monumentul în seara zilei de 7 iunie. Nu era vizibilă nicio instalație sau rămășițe de instalații:

AFP a fotografiat, de asemenea, Arcul de Triumf pe 31 mai, cu o zi înainte ca presupusa decorație să fie instalată. Nu existau semne de pregătiri pentru tipul de instalare masivă descrisă în videoclipurile virale:

Utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit imagini ale monumentului și în dimineața zilei de 2 iunie, așa cum se vede aici (arhivat aici). O astfel de instalație nu este vizibilă și nici nu există vreun semn de ea pe înregistrarea în direct a monumentului făcută din Turnul Montparnasse din oraș.
Ninon Varrall, purtătoarea de cuvânt a organizației care întreține Arcul, a declarat pentru AFP, într-un e-mail din 9 iunie, că nu a fost consultată de Padgham înainte ca acesta să realizeze videoclipul.
Lucrarea de artă „nu este o adevărată instalație și nici nu este un parteneriat sau o colaborare” cu Arcul de Triumf, a adăugat ea.
Evenimente „Pride” în România
Cea de-a 18-a ediție a festivităților „Pride” va avea loc la București între 21 și 29 iulie, iar pe 29 iulie va avea loc Marșul Bucharest Pride. Evenimentul din acest an se va axa pe sentimentul de familie și pe dreptul comunității LGBTQIA+ de a avea o familie, indiferent de orientarea sexuală și identitatea de gen, după cum explică organizatorii evenimentului, Asociația ACCEPT. Calendarul Bucharest Pride va cuprinde și evenimente culturale și comunitare inspirate de tema diversității familiei.
În 2022, în timpul Marșului Bucharest Pride, organizația „Noua Dreaptă” a organizat o contramanifestație - un „marș pentru normalitate”, dar nu au fost raportate incidente în timpul celor două marșuri din București. Potrivit Asociației ACCEPT, peste 15,000 de persoane au participat la marșul Bucharest Pride din 2022.
Un marș „Pride” a avut deja loc în România în acest an, pe 17 iunie, la Cluj, unde au participat câteva mii de persoane.
AFP a verificat deja în trecut imagini în care a fost folosit un instrument digital precum AI și care au fost percepute ca fiind reale pe rețelele de socializare, cum ar fi aici sau aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne