Un steag flutură la intrarea principală a clădirii care găzduiește birourile Națiunilor Unite din Geneva, pe 29 septembrie 2021 ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Postările denaturează poziția ONU cu privire la actul sexual între adulți și minori

Articolele de blog și postări pe rețelele de socializare susțin că un raport din martie 2023 arată că Organizația Națiunilor Unite cere dezincriminarea sexului între adulți și minori pe tot globul. Acest lucru este fals; raportul, care a fost elaborat de o organizație internațională pentru drepturile omului ca îndrumar pentru aplicarea legilor penale, a fost prezentat în mod eronat online. ONU a declarat pentru AFP și public că nu a luat o astfel de poziție.

„ONU susține legalizarea Pedofiliei", titrează aici un articol de blog din 18 aprilie 2023. „Un raport realizat de «experți» ONU susține că relațiile sexuale cu minori pot fi «consensuale» chiar dacă victima nu a împlinit vârsta minimă pentru consimțământul sexual”. Afirmații similare au fost distribuite și pe Facebook, de exemplu aici.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 3 mai 2023

Afirmații similare au fost distribuite și în alte limbi, cum ar fi greacă sau engleză, de către site-uri de dreapta.

Afirmațiile se bazează pe teorii ale conspirației vechi despre pedofilie, răspândite în rândul utilizatorilor rețelelor de socializare, care adesea reflectă vocile conservatoare care avertizează cu privire la așa-numita „pregătire a copiilor”.

Dar articolele și postările denaturează indicațiile unui raport scris de Comisia Internațională a Juriștilor, o organizație non-guvernamentală globală formată din 60 de avocați și judecători care se concentrează pe apărarea drepturilor omului.

Principiile de la 8 martie

CIJ este o organizație non-guvernamentală (ONG) axată pe apărarea drepturilor omului. Principiile sale din 8 martie au fost elaborate ca răspuns la o reuniune din 2018 cu organismele ONU; dar documentul a fost scris de CIJ, nu de ONU, așa cum susțin unele dintre postările false, a confirmat UNAIDS pentru AFP.

„Dreptul penal se numără printre cele mai dure instrumente de care dispune statul pentru a exercita controlul asupra indivizilor”, se arată în document, menționând că „la nivel global, statele au manifestat o tendință crescândă de supracriminalizare”.

Principiul 16, intitulat „Conduita sexuală consimțită” (arhivat aici), este cel care face obiectul postărilor înșelătoare.

„Conduita sexuală consimțită, indiferent de tipul de activitate sexuală, de sexul/genul, de orientarea sexuală, de identitatea de gen sau de expresia de gen a persoanelor implicate sau de statutul lor marital, nu poate fi incriminată în nicio circumstanță”, se arată în document.

„În ceea ce privește aplicarea legii penale, orice vârstă minimă prevăzută pentru consimțământul la sex trebuie să fie aplicată într-un mod nediscriminatoriu. Punerea în aplicare nu poate fi legată de sexul/genul participanților sau de vârsta de consimțământ la căsătorie”, spune documentul.

„În plus, comportamentul sexual care implică persoane care nu au împlinit vârsta minimă de consimțământ la sex prevăzută la nivel național poate fi consimțit în fapt, dacă nu și în drept. În acest context, aplicarea legislației penale ar trebui să reflecte drepturile și capacitatea persoanelor sub 18 ani de a lua decizii cu privire la angajarea într-un comportament sexual consensual și dreptul lor de a fi audiate în chestiuni care le privesc”.

Textul pune accentul pe consimțământ și recunoaște vârsta minimă de consimțământ, care diferă de la o țară la alta.

„Relatare eronată rău intenționată”

Afirmațiile potrivit cărora acest lucru echivalează cu susținerea unor legi care să permită adulților să facă sex cu copii sunt „denaturări rău intenționate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, în timpul unei conferințe de presă din 18 aprilie.

Secțiunea are legătură cu activitatea sexuală consensuală între adolescenți de vârste similare, a declarat Christine Stegling, director executiv adjunct pentru politici, advocacy și cunoștințe la UNAIDS. Secțiunea „recunoaște că sancțiunile penale nu sunt adecvate împotriva adolescenților de vârste similare pentru activitatea sexuală consensuală și neexploatatoare”, a afirmat Stegling într-o declarație din 21 aprilie.

„De asemenea, este recunoscut faptul că adolescenții nu ar trebui să fie împiedicați să aibă acces la serviciile de sănătate care îi protejează. ONU este hotărâtă în lupta împotriva exploatării sexuale a copiilor, susține că exploatarea sexuală și abuzul sexual asupra copiilor reprezintă o infracțiune și sprijină țările pentru a proteja copiii”.

În declarația sa din 20 aprilie, CIJ a respins afirmațiile care circulă online, au declarat grupurile: „Angajamentul Organizației Națiunilor Unite de a lupta împotriva exploatării sexuale a copiilor și conținutul Principiilor de la 8 martie au fost ulterior denaturate în mod grav pe o serie de medii sociale și site-uri web”.

Scopul este de a proteja minorii: avocat

Profesorul Aziza Ahmed, de la Universitatea din Boston, a declarat pentru AFP, pe 21 aprilie, că limbajul privind vârsta de consimțământ și aplicarea nediscriminatorie a legilor are ca scop protejarea minorilor, nu punerea lor în pericol.

„Acest raport nu face apel la sexul între adulți și minori sau la dezincriminarea sexului cu copii”, a declarat Ahmed într-un e-mail. „Raportul afirmă că statele ar trebui să se asigure că tinerii nu se confruntă cu acuzații penale pentru că se angajează în activități consensuale”.

Ahmed a precizat că o țară cu „legi dure împotriva persoanelor LGBT” ar putea, de exemplu, să judece tineri pentru sex consensual dacă vârsta de consimțământ este ridicată sau dacă legile sale nu exclud copiii de la un proces penal.

„Instanțele, dacă acționează în mod corect și în urma acestui raport, ar trebui să aibă capacitatea de a se asigura că adevărata capacitate a tinerilor de a consimți este luată în considerare, mai degrabă decât să îi supună pe acești copii unor sancțiuni penale dure”, a spus ea.

Vârstă de consimțământ de 15 ani în România

Fiecare țară își definește propria vârstă de consimțământ, care reprezintă vârsta legală la care o persoană este considerată competentă să își dea consimțământul pentru o activitate sexuală. Persoanele care o încalcă pot fi urmărite penal. Vârsta de consimțământ variază în întreaga lume. În unele țări, toate relațiile sexuale în afara căsătoriei sunt interzise, chiar și între adulți consimțitori.

Activitatea sexuală consimțită între persoane de același sex este interzisă în 67 de jurisdicții din întreaga lume, iar pedeapsa cu moartea este o posibilitate legală în 11 dintre acestea, inclusiv în Iran, Arabia Saudită și Yemen, potrivit Human Dignity Trust, un grup internațional de protecție a drepturilor LGBT.

În România, vârsta legală de consimțământ este de 15 ani, deși sexul consimțit între persoane de această vârstă nu este pedepsit decât dacă există o diferență de vârstă de trei ani.

Codul Penal român, la articolul 220, prevede că „raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani”. Fapta săvârşită asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, se mai arată în lege.

În plus, se precizează că faptele „nu se sancţionează dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte 3 ani”.

Acesta adaugă că actul sexual comis „de un major cu un minor cu vârsta între 13 şi 18 ani, când majorul a abuzat de autoritatea ori influenţa sa asupra victimei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

AFP a demontat anterior mai multe informațiile eronate despre legile privind vârsta de consimțământ din statul american California, Canada și Mexic.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne