Imaginile arată o explozie din 2020 din Beirut, nu cutremurul din Turcia

La scurt timp după ce un cutremur masiv a lovit Turcia și Siria pe 6 februarie 2023, postările de pe rețelele de socializare au distribuit imagini cu evenimente care nu aveau nicio legătură cu dezastrul. Una dintre acestea a fost un videoclip care se pretindea că arată explozia unei centrale nucleare din Turcia. Însă videoclipul prezintă o explozie care a avariat grav portul Beirut în 2020. Deși Turcia a început construcția primei sale centrale nucleare, aceasta nu este finalizată și nici nu este în funcțiune.

De când au avut loc cutremurele, care au ucis zeci de mii de oameni, rețelele de socializare au fost pline de dezinformări, deseori sub forma unor fotografii și videoclipuri de la evenimente fără legătură între ele. Echipele de verificare a faptelor ale AFP au demontat deja mai multe afirmații false sau înșelătoare cu privire la cutremur, cum ar fi faptul că acesta a fost cauzat de stația de cercetare HAARP, cu sediul în SUA, sau că a avut ca rezultat un tsunami.

Un alt fals a fost un videoclip distribuit pe rețelele de socializare în care se afirma că „ocentrala nucleara a explodat in Turcia dupa ce presedintele Erdogan s-a retras de la Davos si dupa cutremurele provocate 7.5 Richter”.

Afirmații similare au fost publicate și în limbile engleză, greacă, germană, coreeană, spaniolă și portugheză. Cu toate acestea, ele sunt false.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 20 februarie 2023

Explozie în portul Beirut în 2020

Cu ajutorul unor capturi de ecran din videoclip, o căutare inversă a imaginilor a constatat că înregistrarea se potrivește cu imagini filmate de site-ul media libanez Beirut Today și postate pe 4 august 2020. În descrierea care însoțește postarea de pe Twitter spune „Imagini de la explozia masivă din portul Beirut, Liban”.

Sute de tone de nitrat de amoniu depozitat neglijent au explodat în portul Beirut pe 4 august 2020. Peste 200 de persoane și-au pierdut viața. Videoclipuri cu aceeași explozie au fost publicate și de Sky News, CBS News și The Guardian.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne