Aceștia nu sunt germani care și-au abandonează mașinile în semn de protest față de prețurile ridicate la carburant

O fotografie care arăta sute de șoferi care își lăsă mașinile în mijlocul unei autostrăzi, într-un presupus protest împotriva creșterii prețurilor la carburant în Germania, a fost distribuită de câteva mii de ori pe Facebook. Fotografia este reală, dar arată un blocaj în trafic din China în 2012.

„În Germania, guvernul a scumpit carburantul. În doar o oră, oamenii și-au abandonat mașinile pe străzi și au plecat acasă pe jos. Pentru un milion de oameni au făcut acest lucru! Când oamenii sunt deștepți și uniți atunci cei corupți nu își vor putea duce planurile la bun sfârșit!”, spune aici legenda unei imagini postate pe Facebook care arată sute de șoferi care stau în afara mașinilor lor în mijlocul unei autostrăzi. Postarea este din 24 mai 2021 și a fost distribuită de peste 4,500 de ori de atunci. 

Afirmația falsă că scena din fotografie a avut loc în Germania, unde sute de cetățeni și-au abandonat mașinile pentru a protesta împotriva creșterilor prețurilor la carburant în țară, a fost distribuită încă de la sfârșitul anului 2017 și în alte limbi (aici în portugheză). 

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 25 iunie 2021

Cu toate acestea, un astfel de incident nu a avut loc niciodată în Germania. AFP Columbia și AFP Mexic au găsit fotografia originală și au demontat afirmațiile false în aprilie 2019 aici

Fotografia cu presupusul protest din Germania a fost făcută în Shenzhen, un oraș din provincia chineză Guangdong, în timpul unui blocaj masiv în trafic întâmplat pe 30 septembrie 2012. Fotografia este disponibilă la vânzare pe site-ul agenției britanice de fotografie Rex Features sub descrierea „Haosul traficului în timpul festivalului de toamnă și sărbătorilor Zilei Naționale din China - 30 septembrie 2012. Oamenii stau lângă mașinile lor în timpul unui blocaj în trafic în orașul Shenzhen, provincia Guangdong”. Ziarul britanic The Telegraph a relatat povestea în octombrie 2012, folosind aceeași fotografie, cu sursă către agenția Rex Features, după cum au găsit căutările realizate de AFP.

Televiziunea locală China Central Television (CCTV) a relatat, de asemenea, blocajul din trafic în aceeași zi, iar incidentul a fost menționat și de BBC câteva zile mai târziu aici

Spre deosebire de versiunea decupată a imaginii folosite în postările de pe rețelele de socializare, în imaginile publicate de agențiile de fotografie se pot vedea și semne rutiere scrise cu caractere chinezești.

Image
Captură de ecran a site-ului agenției britanice Rex Features realizată pe 25 iunie 2021

O căutare inversă de imagini pe Google recentă a constatat că fotografia este, de asemenea, disponibilă aici, pe site-ul agenției britanice de fotografie Alamy. Potrivit agenției foto, imaginea din 30 septembrie 2012 arată turiști chinezi care se odihnesc lângă mașinile lor, așteaptând într-o coadă lungă într-un blocaj rutier pe o autostradă în timpul festivalului de toamnă și al sărbătorii Zilei Naționale în orașul Shenzhen, sudul Chinei, provincia Guangdong.

„Prima zi de vacanță de toamnă a Chinei s-a oprit zgomotos pentru șoferi. Oficialii chinezi estimează că peste 85 de milioane de călători au plecat la drum duminică (30 septembrie 2012), în prima zi a unei  vacanțe de opt zile, potrivit agenției națioanele de presă CCTV. Mulți șoferi încercau să profite de o nouă politică care viza renunțarea la taxa pe autostrăzi în timpul sărbătorilor, potrivit Xinhua. Acest lucru ar fi putut contribui la creșterea traficului rutier cu 13% față de concediul din ultimii ani”, a raportat agenția în 2012.

Deși cetățenii germani au protestat față de creșterile prețului la combustibil în trecut, cel mai recent protest de proporții similare a avut loc  acum 18 ani, când 7,000 de camioane, tractoare și taxiuri au blocat principalele căi de acces către centrul Berlinului, cerând retragerea taxei pe combustibil. Cel mai recent protest legat de combustibil în Germania a avut loc în noiembrie 2017, în contextul conferinței ONU privind schimbările climatice (COP23) de la Bonn. Protestatarii au cerut la acea vreme înlocuirea combustibililor fosili cu surse mai verzi de energie, nu o scădere a prețurilor la carburant.

Mai recent, la începutul anului 2021, prețul pentru emisiile de CO2 de la benzină și motorină a fost introdus în Germania ca instrument pentru o mai mare protecție a climei, adăugând o taxă de 25 de euro pe tona de emisii de dioxid de carbon. Drept urmare, prețul combustibilului a crescut brusc cu aproximativ șapte până la opt cenți pe litru.

Acest lucru a dat naștere unei dezbateri în iunie 2021, în timpul campaniei electorale pentru alegerile federale din Germania, după ce candidatul Partidului Verzilor Ecologiști pentru funcția de cancelar Annalena Baerbock a cerut ca prețul pentru emisiile de CO2 introdus la începutul anului să fie crescut semnificativ mai repede decât fusese propus în planul actual. Deși activiștii pentru mediu au ieșit în stradă de mai multe ori în acest an (în martie și mai recent în iunie) în mai multe orașe, inclusiv în Berlin, München și Hamburg, protestele nu au fost atât de masive, la ele participând doar câteva mii de oameni. 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne