Fact-checking la AFP

Fact-checking-ul a fost mereu un element de bază al activității AFP ca agenție globală de știri.

Fondată drept Agence Havas în 1835, compania are un statut unic conform legii franceze. Resursele AFP sunt atât comerciale (aproximativ două treimi) cât și de stat, prin subvenții de la guvernul francez, menite să susțină jurnalism de interes public, imparțial, în Franța și peste hotare.

Am făcut un blog unde ne concentrăm pe fact-checking ca răspuns la multiplicarea dezinformării online, inspirați de experiența noastră cu proiectul colaborativ CrossCheck, recipientul multor premii, pe care l-am făcut în preajma alegerilor franceze din 2017.

Ne propunem să ajutăm publicul și redacțiile să ajungă la concluzii informate despre informațiile pe care le găsesc online, fie că e vorba de postări de pe rețelele sociale, articole de știri, video-uri sau declarații. Munca noastră e făcută de editori de fact-checking și o rețea internațională de jurnaliști, care se ghidează după standardele editoriale și principiile de bază ale agenției internaționale AFP. Ne propunem să împărtășim sfaturi și unelte care să-i ajute și pe alții să facă fact-checking și verificare.

Alegem conținutul pe care îl investigăm pe baza unor criterii printre care interesul editorial, cât de răspândit a fost un material și dacă a ajuns în dezbatere publică.

Munca noastra se conformează misiunii cartei AFP de a livra o acoperire precisă, echilibrată și imparțială a știrilor „cu o voce independentă, liberă de influență politică, comercială sau ideologică.”

AFP face parte din Rețeaua Internatională de Fact-Checking a Facebook. Considerăm articolele marcate pe Facebook parte a subiectelor pe care le investigăm. Conținutul evaluat drept „fals” de fact-checkeri este prezentată mai jos în news feed astfel încât să fie văzută de mai puțini oameni. Cu toate astea, conținutul nu este șters ca rezultat al evaluării. Operațiunile de fact-checking ale AFP primesc susținere directă printr-un program al Facebook.

AFP este semnatară a codului de principii IFCN code of principles. Acestea includ un angajament pentru: imparțialitate și corectitudine, transparența surselor, transparența finanțării și a organizației, transparența metodologiei și o politică de corecții deschisă și onestă.