Despre noi

AFP a lansat serviciul de verificări digitale în Franța în 2017 și a devenit între timp organizația cea mai importantă de fact-checking la nivel mondial, cu jurnaliști de încredere în peste 80 de țări.

Jurnaliștii noștri monitorizează conținut online în limbile locale, de la amhară la germană, hindi, poloneză sau portugheză. Țin cont de cultura, limba și politica locală și lucrează cu birourile de știri ale AFP din toată lumea pentru investigarea și combaterea informațiilor false, cu accent pe materialele care pot fi dăunătoare, de impact și manipulative. Articolele lor sunt editate în centre regionale și echipa globală este condusă de sediul central al AFP din Paris.

Am început verificarea digitală în România în noiembrie 2020.

Paula Căbescu s-a alăturat echipei AFP în martie 2021, în calitate de reporter specializat în verificarea informatiilor, acoperind România alături de biroul AFP București. Până atunci, a lucrat ca jurnalistă timp de cinci ani, cu o vastă experiență în verificarea faptelor, precum și în știri locale, jurnalism politic și de investigație. Timp de doi ani a fost fact-checker la “Factual”, primul site din România dedicat verificării declarațiilor politice, unde a verificat peste 200 de afirmatii ale politicienilor.

Lucrează cu următorii editori europeni:

Bronwen Roberts, coordonatoare

După ce s-a alăturat AFP în 1998, Bronwen a fost jurnalistă, editoare și șefă de birou inclusiv în Africa de Sud, Hong Kong, Paris și Afganistan. A trecut la departamentul de fact-checking în martie 2020.

Juliette Montesse, editoare

În echipa AFP din 2010, Juliette a lucrat în principal ca reporteră în biroul din orașul francez Lille și a acoperit suburbiile Parisului. Înainte să se alăture echipei de fact-checking în iulie 2020, scria despre instanțele judecătorești cele mai importante din Paris.

Sofia Bouderbala, editoare

La AFP din 1999, Sofia este o jurnalistă franceză care a fost editoare la Lille și șefă de birou la Kinshasa. A lucrat ca editoare senioară pe Africa, editoare internațională și de asemenea ca reporteră pe justiție și reporteră generalistă. Sofia a trecut la fact-checking în septembrie 2020.

Sally Mairs, editoare

Sally s-a alăturat echipei AFP în 2016 ca și corespondent pentru Sud-Estul Asiei de la Bangkok. Ulterior s-a mutat la Belgrad, unde a fost șef adjunct al biroului din Balcanii de Vest al agenției. De la începutul lunii aprilie 2021, este editor pentru echipa de fact-checking din Europa.

Jastinder Khera, editoare

Jastinder s-a alăturat echipei AFP în 2018 ca reporter și editor în biroul din Viena, acoperind știri din Austria și din regiunea mai largă. Înainte a lucrat la BBC, inclusiv ca producător la unele dintre principalele programe de știri radio și la BBC World TV. S-a alăturat echipei de fact-checking din Europa a AFP la începutul lunii aprilie 2021.