Despre noi

AFP a lansat serviciul de verificări digitale în Franța în 2017 și a devenit între timp organizația cea mai importantă de fact-checking la nivel mondial, cu jurnaliști de încredere în peste 80 de țări.

Jurnaliștii noștri monitorizează conținut online în limbile locale, de la amhară la germană, hindi, poloneză sau portugheză. Țin cont de cultura, limba și politica locală și lucrează cu birourile de știri ale AFP din toată lumea pentru investigarea și combaterea informațiilor false, cu accent pe materialele care pot fi dăunătoare, de impact și manipulative. Articolele lor sunt editate în centre regionale și echipa globală este condusă de sediul central al AFP din Paris.

Am început verificarea digitală în România în noiembrie 2020.

Paula Căbescu s-a alăturat echipei AFP în martie 2021, în calitate de reporter specializat în verificarea informatiilor, acoperind România alături de biroul AFP București. Până atunci, a lucrat ca jurnalistă timp de cinci ani, cu o vastă experiență în verificarea faptelor, precum și în știri locale, jurnalism politic și de investigație. Timp de doi ani a fost fact-checker la “Factual”, primul site din România dedicat verificării declarațiilor politice, unde a verificat peste 200 de afirmatii ale politicienilor.

Lucrează cu următorii editori europeni:

Bronwen Roberts, coordonatoare

După ce s-a alăturat AFP în 1998, Bronwen a fost jurnalistă, editoare și șefă de birou inclusiv în Africa de Sud, Hong Kong, Paris și Afganistan. A trecut la departamentul de fact-checking în martie 2020.

Juliette Montesse, coordonatoare adjunctă

În echipa AFP din 2010, Juliette a lucrat în principal ca reporteră în biroul din orașul francez Lille și a acoperit suburbiile Parisului. Înainte să se alăture echipei de fact-checking în iulie 2020, scria despre instanțele judecătorești cele mai importante din Paris.

Jastinder Khera, editor

Jastinder s-a alăturat echipei AFP în 2018 ca reporter și editor în biroul din Viena, acoperind știri din Austria și din regiunea mai largă. Înainte a lucrat la BBC, inclusiv ca producător la unele dintre principalele programe de știri radio și la BBC World TV. S-a alăturat echipei de fact-checking din Europa a AFP la începutul lunii aprilie 2021.

Sally Mairs, editoare

Sally s-a alăturat echipei AFP în 2016 ca și corespondent pentru Sud-Estul Asiei de la Bangkok. Ulterior s-a mutat la Belgrad, unde a fost șef adjunct al biroului din Balcanii de Vest al agenției. De la începutul lunii aprilie 2021, este editor pentru echipa de fact-checking din Europa.

Laura Mannering, editoare

Laura are o vastă experiență ca reporter, editor și manager, inclusiv patru ani ca șef al biroului AFP pentru Hong Kong și Taiwan. Născută în Marea Britanie, ea locuiește în prezent în Spania.

Estelle Péard, editoare

Estelle lucrează pentru AFP din 2010. Estelle a fost reporter în Germania câțiva ani, specializată în economie. Înainte de a se alătura echipei de fact-checking în septembrie 2021, ea a lucrat și pentru AFP TV, a scris despre conflictele sociale din Franța și a fost editor pentru fluxul de știri al AFP.

Simon Morgan, editor

Cu sediul la Paris, Simon s-a alăturat AFP în 1998 și a lucrat ca reporter la birourile din Frankfurt și Viena. S-a mutat la biroul de limba engleză de la sediul central din Paris în 2017 și a devenit editor de verificare a faptelor pentru Europa în septembrie 2022.