Despre noi

AFP a lansat serviciul de verificări digitale în Franța în 2017 și a devenit între timp organizația cea mai importantă de fact-checking la nivel mondial, cu jurnaliști de încredere în peste 80 de țări.

Jurnaliștii noștri monitorizează conținut online în limbile locale, de la amhară la germană, hindi, poloneză sau portugheză. Țin cont de cultura, limba și politica locală și lucrează cu birourile de știri ale AFP din toată lumea pentru investigarea și combaterea informațiilor false, cu accent pe materialele care pot fi dăunătoare, de impact și manipulative. Articolele lor sunt editate în centre regionale și echipa globală este condusă de sediul central al AFP din Paris.

Am început verificarea digitală în România în noiembrie 2020. Jurnalistul nostru este Andrei Pungovschi, care a obținut diploma în jurnalism de la Universitatea din București, după care a studiat jurnalism audio-vizual și fotojurnalism în Statele Unite. În România a colaborat cu publicații naționale și internaționale, cum ar fi revista DoR, Mediafax, The New York Times, The Guardian, Die Suddeutsche Zeitung etc. Lucrează la AFP din 2007 ca fotojurnalist.

Lucrează cu următorii editori europeni:

Bronwen Roberts, coordonatoare

După ce s-a alăturat AFP în 1998, Bronwen a fost jurnalistă, editoare și șefă de birou inclusiv în Africa de Sud, Hong Kong, Paris și Afganistan. A trecut la departamentul de fact-checking în martie 2020.

Juliette Montesse, editoare

În echipa AFP din 2010, Juliette a lucrat în principal ca reporteră în biroul din orașul francez Lille și a acoperit suburbiile Parisului. Înainte să se alăture echipei de fact-checking în iulie 2020, scria despre instanțele judecătorești cele mai importante din Paris.

Sofia Bouderbala, editoare

La AFP din 1999, Sofia este o jurnalistă franceză care a fost editoare la Lille și șefă de birou la Kinshasa. A lucrat ca editoare senioară pe Africa, editoare internațională și de asemenea ca reporteră pe justiție și reporteră generalistă. Sofia a trecut la fact-checking în septembrie 2020.